Ez a cikk a Trend Fm rádió Egészségkód a Nutripharmával c. műsor beszélgetése alapján készült. A beszélgetést itt, a cikken belül hangos/podcast formában is meghallgathatja!
Beszélgetés Miháldy Kinga dietetikussal, az étkezési szokásokról a hőségben, a hidratáltságról, a megfelelő táplálkozásról a strandon, és az OGYI ajánlásáról.
A strandok gasztronómiájának alappillére Magyarországon a lángos, és az egyéb olajban sült, illetve zsírban gazdag ételek. Általában, ha a partra készülünk két választásunk van: vagy a büfék kínálatából falatozunk, vagy még otthon előre bekészítjük a hűtőtáskákba a napi menüt a család számára.
A szakértő ajánlása szerint a legfontosabb a reggelizés a strandolás előtt, hiszen így szervezetünket felkészítjük az egész napos elfoglaltságra.
Hogyan hidratáljuk szervezetünket okosan?
A nyári forróságban a legfontosabb, hogy megfelelően hidratáljuk a szervezetünket. A legjobb eredményt a vízzel tudjuk elérni, ezért fontos, hogy mindenképpen vigyünk magunkkal elegendő folyadékot a partra. Sokszor nem egyértelmű a fiatalabb generációk számára, hogy a megfelelő mennyiségű folyadékot víz formájában kell bevinni a szervezetbe. Az OGYI kifejlesztette az úgynevezett Happy programot, amely során felhívják a fiatalok figyelmét arra, hogy egészségük megőrzése érdekében vízzel oltsák szomjukat, és ne cukros üdítőkkel.
Már egészen kicsi kortól fontos, hogy rászoktassuk a gyermekeket a vízivásra. Gyakran a színes és édes üdítők sokkal vonzóbbak számukra, mint egy pohár víz, ellenben apró trükkökkel, például fagyasztott gyümölcsökkel, izgalmasabbá tudjuk számukra tenni. Ha szeretnénk még többet tenni a hidratálásért, érdemes előző nap felkockázni lédús gyümölcsöket, melyek behűtve kellemes nassolnivalóként és hűsítőként is fogyaszthatóak. Ma már szerencsére könnyen mozgatható hűtőtáskák találhatóak a piacon, így nem feltétlenül kell egy hatalmas dobozokat cipelnünk a strandra, ha szeretnék egészséges ételeket fogyasztani.
Hogyan táplálkozzunk egészségesen a strandon?
Mindannyian tudjuk, hogy a büfékben kapható ételeket újrahasznosított forró olajban sütik ki, melyek igencsak egészségtelenek szervezetünk számára. Szerencsére egyre több olyan vendéglátóhely van, ahol alkalmazkodnak már a vevői igényekhez, és változatosabb ételeket is megkaphatunk. Emellett érdemes magunkkal vinnünk friss, zöldségekben gazdag ételeket is a strandra.
Az alkoholfogyasztás a nyári hőségben egyáltalán nem ajánlott. Ha mégis szeretnénk elfogyasztani egy lángost és mellé egy sört, természetesen néha megtehetjük. A hangsúly mindig a mértéken, illetve a megfelelő mozgáson van.
Az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet) ajánlása a pandémiával kapcsolatban:
Mindenképpen az javasolt, hogy szűk családi körben nyaraljunk, olyanokkal, akikkel minden nap érintkezünk, emellett nagyon fontos, hogy most is betartsuk a megfelelő távolságot. A vízfogyasztásról az OGYI korábban már kiadott egy ajánlást, hiszen nem csak a hőhullám alatt, hanem egy betegség esetében is az egyik legfontosabb teendő a folyadékpótlás. A strandolás a nyár egyik legjobb programja, az egész cslád számára. Gondoskodjuk az egészséges ételekről, a megfelelő hidratáltságról, valamint az elegendő mozgásról!
Hallgasson bele a beszélgetésbe, a zöld gomb megnyomásával!